dijous, 20 de desembre del 2012

Diari de bord del trekking Gosaikund i Lantang.

Diari de bord del trekking Gosaikund i Lantang. 
Les distancies son aproximades, els desnivells son entre el punt mes alt i el mes baix (no acumulades) i els temps compten amb els possibles descans que hi hagi hagut (temps corregut). Els escrits, tot i estar escrits en present no corresponen exactament al meu diari personal. Que per aixo es diu personal.

Dia 1. Dimarts 11
Distancia: 25km
Desnivell: +1010m
Temps: 7h
Meteo: sol.
Avui he agafat un autobus fins als afores de Katmandu, a Sundarijal i des d'alla he atravessat el parc natural de Shivapuri i he estirat fins a Kutumsang. Estic gaudint de les vistes, la natura i l'esforc. I dels meus pensaments. Dema es 12-12-12, com va dir el Robert, s'acaba el mon. S'acaba el mon tal i com l'entenem. Aixo vull promoure, a partir de dema comenca un canvi en mi. Vull ser encara mes felic.

Dia 2. Dimecres 12
Distancia: 17km
Desnivell: +1760m
Temps: 5h45min
Meteo: nuvols i neu.
El dia ha comencat amb una posta de sol que tintava els nuvols i les neus de l'Himalaia de tots els colors: groc, rosa, taronja, vermell, lila... He continuat -com el dia anterior- a atravessar valls. Ucalo, uralo, ucalo, uralo (pujada, baixada, pujada, baixada) i cap a les 11h el vent ha comencat a estampar petits focs de neu contra el meu Gore-tex. Quan he arribat a Ghopte dubtava si quedar-me o continuar, pero ha comencat a apretar. Aqui em quedo. El poble te dues cases amb els seus lodges. Es com un bolet en un revolt de muntanya amb unes vistes impressionants. Ideals per a una posta de somni. He sopat vora el foc amb una encantadora parella Sherpa que m'han avisat de la duresa del dia de dema: larg fred i dret.

Dia 3. Dijous 13
Distancia: 14km
Desnivell: +1180m
Temps: 6h 55min
Meteo: nuvols, vent i neu.
El dia acaba que desbordo felicitat. M'he llevat amb moltes ganes i li he comencat a fotre. El cami era precios: un mar de muntanyes blaves a l'horitzo i uns nuvols sedosos per sobre meu. Ha comencat a nevar just quan comencava a encarar el dret cami que enfila cap al Pas de Lauribina. La pujada ha estat tan dura com emocionant. No em sentia tres dits de les mans tot i els guants polards, nomes sentia la rabia del vent estampant petits diamants de gel a la meva caputxa, el conducte de la camelback estava congelat, el cami era un tobogan a evitar... no podia demanar res millor per aquest Nadal. De l'emocio, quan he arribat al pas us he fet un video.
Despres, a Laurebina (passat Gosaikund) quan explicava el meu recorregut d'avui han flipat i la pregunta que m'han fet ha estat "tu ets guia al teu pais?" La meva resposta ha estat un "no" amb un somriure que m'anava d'arracada a arracada.
Sopant he sigut la gracia dels guies i portejadors, amb el meu humil nepali. No se si riuen amb mi o de mi. Escric el diari a la llum del frontal, que m'il.lumina les mans. Fan peneta,  han patit, es veu en cada nova arruga que tenen. Dema les recuperare, avui ja es tard.

Dia 4. Divendres 14
Distancia: 23km
Desnivell: -1960m
Temps: 7h 58min
Meteo: sol.
Despres d'una espectacular albada amb el sol enfocant l'Himalaia he comencat a baixar entre avets, centenars d'ocells, mirga (uns cervols sense banyes pelrojos) i les muntanyes nevades de telo de fons. He baixat sense ni rastre del famos panda vermell autocton de la zona, fins a atrapar un riu i cop aigua tocada, a munt! a recuperar metres de nou!
Avui, com totes les nits, menjo dal bhat pero no pago habitacio. Cada nit es el mateix, un secret, no els hi puc dir a la resta de caminants, si hi ha. Ells si que paguen. Estic en un lodge de dues germanes Sherpes filles d'exiliats tibetans (com tothom de la zona, ho sabre despres) on els iaks passegen pel pati i les cascades semigelades decoren la vall fluvial.

Dia 5. Dissabte 15
Distancia: 13km/7km
Desnivell: +822m/+943m
Temps: 3h45min/3h33min
Meteo: sol.
Avui el dia ha comencat molt fred. i de tant fred que tenia he posat les mans amb els guants a l'estufa i he cremat la primera capa. Burro! Ja els reparare! Al poble de Lantang un home m'ha aturat, m'ha convidat a un te de llet i m'ha dit que si portava un litre de llet de iak a sa germana em feia un 20% de descompte en el menjar i em feia la nit gratis. Dit i fet! Llet a la motxilla i cap a Kyangin Gumba! La meva primera feina de portejador mes o menys remunerada!
El paisatge entre Langtang i Kyangin Gumba (ambdos inclosos) es precios. Es una vall glaciar enorme on hi passegen els iaks deixant combustible per les estufes (excrements) i on els portejadors traginen entre parets manis i ponts de tronc o pedres. He arribat a ca la Phurbu i quan li he donat la llet m'ha convidat a un altre delicios te de llet de iak (i fresca!). Com quedava dia per davant he fet el cim de Kyanjin Ri (4773m) i i el Kyanjin Ri superior. I tres pics mes, que no tenen nom, pero que tancaven una olla per fer una volta preciosa. He vist i sentit allaus en la tartera propera, cami del Yala Peack. Impressionants!
Han estat cantant tipiques sherpes i tibetanes vora l'estufa de foc.
Avui no hi ha lluna gairebe, i el cel a la nit es un festival d'estrelles. Totes llueixen i de tant en tant una es deixa caure. Tot es tan exagerat, tan salvatge, aqui!

Dia 6. Diumenge 16
Distancia: 22km
Desnivell: +455m
Temps: 6h15min
Meteo: sol i vent. 
Avui ha estat el dia de descans actiu. He anat xino-xano fins a Langshisha Karka seguint la vall cada cop mes ampla i cada cop amb parets mes dretes i nevades tancant-la. Feia molt de vent i les aguiles, els falconets, els coloms blancs i els corbs volaven a tota veocitat vigilant-me a mi, i a les desenes de iaks que pastaven mansos. 
Pensava dedicar al descans el migdia i la tarda pero quan he sortit a fer un volt pel poble una senyora m'ha fet carregar dos cubells d'arros a ca seu i despres m'he topat amb un caravana de iaks. Impressionants! Desenes de iaks en filera caminant o corrents (fent estampida!) guiats pels pastors que els baixaven davant l'imminent arribada del cru hivern. Els he ajudat una mica corrents entre aquestes besties enormes pero porugues!

Dia 7. Dilluns 17
Distancia: 12km/24km
Desnivell: +1184m/-1020m
Temps: 3h48min/5h05min
Meteo: sol.
Quin dia mes llarg i mes felic avui! M'he llevat ben d'horeta  i amb dos ous durs a la panxa he anat a coronar el Tsergo Ri (4983m.) He sortit a les 6.30h i cap a les 10.30h ja feia un te amb la Phurbu. Enlloc d'anar pel cami marcat he agafar la tartera de pedra i neu de la cara nord-oest. Quina canya! Vertical i emocionant com ella sola! (Ja veureu les imatges!)
Dormo a Sherpagoan, a casa d'una familia tibetana (com moltes de la zona). M'he rentat amb aigua gelada i he estat fent fora els micos dels camps de conreu, que se'ls hi mengen les pastures. La dona ha cuinat un dels millors dal bhat de la meva vida!

Dia 8. Dimarts 18
Distancia: 29km
Desnivell: -1060m
Temps: 8h42min
Meteo: sol i vent.
Avui ha estat un dia extrany i llarg. El cos ja ha comensat molt mandros, com esperant-se un jorn diferent. El cami ha fet baixada vertiginosament despres d'un tsampa porridge per esmorzar. He serpentejat pins i bambus que servien d'aliment i amagatall per a vaques i micos fins que he arribat a una polsosa carretera que resegueix la vora est d'un riu. Es la carretera que va a Tibet. He caminat fins a arribar a la decepcionant frontera nepali-tibetana. Un cami ple de parades militars fins a arribar a un poble migdestruit amb un restaurant-bar-motel. Al poble els transportistes canviaven mercaderies d'un camio a l'altre i un pont metal.lic amb una valla metal.lica separava els dos paisos. Tot i el bon rotllo amb els militars nepalis, que deien que allo no era Xina sino Tibet, no m'han deixat posar un peu a l'altra banda del limit politic ni fer cap foto de la zona militaritzada. Aixi que he desfet la polsosa carretera fins al poble on s'agafa l'autobus cap a Kathmandu (l'endema). 

Total
Distancia: 187km
Desnivell: +8416m i -3140m
Temps: 59h 36min
Estat: felicitat.












2 comentaris:

  1. Hola Juanma! Un blog preciós. Hi he anat a parar buscant i buscant per internet. I potser tu tinguis la informació que busco, encara que no és corrent: estic buscant fa estona el significat de Kyanjin. Nosaltres vam fer un modest trekking de Syabrubesi al Kyanjin Gompa. I ara estic esperant una criatura. I em plantejo el significat de Kyanjin, pels grans moments de plenitud que allà vaig tenir. M'agradaria saber què significa. No ho trobo per enlloc. Seguiré buscant però aprofito la troballa del teu espectacular blog per a preguntar-t'ho. Si per casualitat tens la resposta...
    M'ha encantat veure el que fas.
    Endavant!
    Salut i a continuar!

    ResponElimina

Gràcies per deixar notícies teves. No t'estressis si trigo en respondre, de totes maneres agraïré saber de tu!