dilluns, 26 de novembre del 2012

Una gota de l'ocea de la corrupcio.

Abans de marxar un parell de dies a visitar un amic i llogarets del voltant de la vila de Katmandu us deixo una noticia d'investigacio. He fet el que he pogut i hem arribat fins on hem arribat, pero el minim que puc fer es alsar la veu tot el que se i puc i denunciar humilment allo que coneixem i que ho sabem com a injust. La corrupcio la tenim a casa i tambe la tenim aqui al Nepal, entre molts altres paisos. Sembla incrustada al sistema. Espero que no us aburreixi molt.  

Les ajudes internacionals son accions de caritat desinteresades dels diferents governs de la comunitat internacional. Son la solucio als problemes del sistema? Segurament no, segurament son bocins de bona fe o estrategies per netejar la imatge del pais i de l’aparent sistema del benestar. Moltes vegades pero, es destapen veritats de les clavegueres d’aquest sistema on es trena la corrupcio, el despotisme i la vertadera cara del capitalisme: no importen les persones, importa el capital.

imatge 1
L’arros es un dels aliments base de la dieta de les families del Nepal. Una persona  que s’encarreguen de la gestio d’un dels molts orfanats o comunitats infantils de Katmandu va ordenar comprar un arros que havia trobat barat en comparacio al preu del mercat habitual i d’una molt bona qualitat aparent.

Aquest arros venia en sacs amb la marca d’ajuda humanitaria del Japo, la qual cosa significa que aquest arros no havia de ser venut sino donat a les ONG o altres entitats amb finalitats socials i humanitaries. De totes maneres el govern nepali havia introduit al mercat un arros que no tenia aquesta finalitat. Ja es sabut que en aquest sistema on prima el capital enlloc de les persones  la corrupcio es un parasit inseparable de la politica.


Tot i aixi i havia un altre esdeveniment extrany. Com es que Japo enviava sacs d’arros d'ajuda humanitaria al Nepal i per altra banda comprava arros a Tailandia? Com  les histories sempre tenen mes marro del que pensem i com la bona fe no prima als governs capitalistes calia, d’entrada, sospitar. En revisar l’origen de l’arros, la localitzacio de la procedencia era de regions properes a Fukushima, una regio coneguda pel recent accident nuclear. Les etiquetes dels sacs (veure imatge2) fa referencia a Iwate (traduit per una japonesa), una regio a 12km de Fukushima i la radioactivitat doblava els nivells permesos a granges que es troben a 56km de Fukushima (mirar enllac noticia o dades rellevants).



Imatge 2.
El resum de la jugada es que el Japo es treu de sobre un arros radioactiu enviant-lo en forma d’ajuda humanitaria per tal d’aparentar ser un pais conscienciat, solidari i actiu en la lluita contra la pobresa. I per la seva banda el govern del Nepal introdueix al mercat una ajuda humanitaria per treure’n redit  economic.
El responsable d’aquesta comunitat d’acollida infantil a la que he fet referencia (sense esmentar) va dirigir-se a l’embaixada japonesa i a les autoritats nepalis amb les saques i etiquetes corresponents per tal de demanar responsabilitats i explicacions. La resposta a la venta d'un material humanitari va ser l'excusa de l'elevat preu d'enviar aquell arros a les zones necessitades de les muntanyes, part de l'arros es venia i amb els diners dels guanys s'enviava a resta. Quina era la proporcio que es venia i quina la que s'enviava a les muntanyes? I com es defensa enviar arros d'aprop de Fukushima? La resposta a aquestes preguntes va ser un diplomatic somriure i una ignorancia cordial, la qual cosa sabem que voldra dir que sera una brossa oblidada mes en les clavegueres del capitalisme.

La censura, una de les eines per sostenir aquest demencial sistema, fa que aquestes noticies arribin en compta gotes i difuses, que quedin en anecdotes per a visitants i en possibles malalties per a les persones consumidores de l’arros, es a dir, que s’individualitzi i es simplifiqui el conflicte. Amb aquest article intento trencar una mica el mur de la censura, que ens amaga aquestes petites grans noticies que demostren que vivim en un sistema que va estar ideat per persones, pero no pel be de les persones. I que cada reflexio que fem pot ser una espurna per a l’accio que desmonti  l’actual preso social i construeixi una alternativa a favor nostre: les persones.



Noticia relacionada: 
"Se encuentra arroz radioactivo en Fukushima" 
Dades rellevants de la noticia: 
1. "El nivel de cesio radiactivo más alto detectado en estas plantaciones de arroz rondaba los 1.270 bequerelios por kilogramo, cuando el máximo permitido por el Gobierno es de 500 bequerelios por kilogramo, informó el portal europapress.es."
2. "su comercialización fue suspendida"

1 comentari:

  1. Felicitats periodista vocacional!! Al final ha quedat molt bé!! :)

    Ngimi

    ResponElimina

Gràcies per deixar notícies teves. No t'estressis si trigo en respondre, de totes maneres agraïré saber de tu!